Thursday, December 24, 2009

Hop yhele saarele, hop teisele saarele

Nagu hopsti, siis lendasin m:agisest jahedast (20+ :)) kliimast sooja l6unasse Palawani saarele, kui keegi kodus raamaturiiulis oma atlast sirvib.
Et kui ma sellest filipiinide saarte r:agastikust, pidin yks kaks v:alja valima, kuhu selle lyhikese ajaga j6uda, siis j:ai kohe pildile Palawan, kui yks looduskauneimaid.
Lendasin pealinna Puerto Princessasse, mis ise on yks tavaline igav ja tolmune provintsilinn minu jaoks.Et linnas mitte pikalt aega veeta, lippasin hommikul bussijaama. J6udsin nii veerand 8 kohale, selgus et kell 7 l:aheb jeepney Sabangi. Nii et olin t:apselt 6igel ajal, et veel hommikust syya, natuke bussijaamas ringi h:angata, kontuktoriga nalja visata ja voilaa paar mintsa enne 8 l:akski killavoor liikvele.
See on raudselt k6ige armsam kitseke kellega koos reisinud.


Sabangis asub kuulu j:argi maailma pikim maa-alune j6gi, pikkuseks yle 8 km, sellest turistile laevatamiseks circa 5km. Istusime v:aiksesse 6 mehe bangkasse, aku pealt v:aike lambike ka k:atte ja voilaa reis maa alla v6is alata. Kahju et mu fotokas, sellest midagi j:a:advustada ei suutnud, aga trip oli p:aris v6imas. Sissep:a:asul ujus paadi nina eest l:abi ka yks maailma suurimaid sisaliku liike, n:agi teine v:alja rohkem krokodilli moodi, selline yle meetrine sell. Muy bien.



Filipino elu ja teenindus on siiamaani yllatanud ennast t:aiesti uuest ja positiivsest kyljest v6rreldes muu aasiaga. Teeb mu yksi reisimise palju lihtsamaks, kuigi lause, et you are never alone on t:aiesti 6ige. Inimesed on v:a:aga s6bralikud ja ei suru ennast sulle igal hetkel peale. Pigem ootavad et sina teeksid esimese sammu. Kui mujal aasias on iga v:aikenegi turismiobjekt t:ais kohalikke kes iga hinna eest pyyavad sulle midagi myya v6i jooksevad tormi mingi teenuse p:arast, yhelgi asjal pole hinda, ja k6ike tuleb kaubelda. Siis siin on asi paigas - hinnad on enam juhul konkreetsed ja teada, keegi ei yrita sulle midagi igal sammul p:ahe m:a:arida ja pygada. Natuke v:ahem v6itlust.
Kui turist minus oli rahuldatud ja j6elt naasin, siis juhtusin bussijaamast m:o:oda astuma. Oma kutid seal pakkisid just kraami peale ja hyydsid mind peale. Kell oli 12 veitsa l:abi juba ja nad pidid 12 v:alja minema, siis otsustasin hoopis s:o:oma minna ja j:argmise v6tta. Suundusin siis paarsada meetrit edasi, tegin aeglase chilli l6una kohaliek filipino poistega, kes olid ka n:adalavahetuseks tulnud turisti panema. Nii yhe paiku astusin siis l6puks uksest v:alja p:aikse k:atte ja mida ma n:aen jeepney poisid on selle peaaegu tunniga ka j6udnud paarsada meetrit edasi s6ita ja kontuktor kohe mulle, et Liis roni peale. No kui nii lahkelt ootasite siis miks mitte. :) Yhes6naga filipino time on tavaliselt nii et kui ytleb kohe, siis see on tunni jooksul ja kui ytleb et natuke hiljem, siis enne 6htut ei juhtu midagi. Sellest s6idust oli siis ka esimene piltm6istatus.

J:argmised 6 p:aeva m:o:odusid p6hjas El Nidos, mis peetakse Filipiinide Halong Bayks. Linnake ise on tilluke, kilomeeti\rise liivarannaga, mida :a:aristavad suht tagasihoidlikud hotellid, bungalowd, rannabaarid ja sukeldumis-snorgeldus trippide kontoorad. Leidsin endale linna k6ige odava toa backpackerite majas, m6nusa chillimis verandaga ja mere vaatega. K6ige parem viis kylastamaks neid mystilisi kaljusaari ja laguune on kirja panna ennast m6nele tripile. Pakkumisel on 4 trippi - A,B,C,ja D, mis k6ik on siis p:aeva reisid erineva marsruudiga ja kui 6igelt firmalt v6tta sisi ka p:aikseloojanguga. Mina tegin siis nende p:aevade jooksul Tripi A, mille k:aigus 6nnestus mul ujuda 3 erineva suurusega laguunis, mis olid t:aiesti imelised, eriti kuna ma ei pidanud neid yhegi teise turistiga jagama. :) Ning tripi C, kus lisaks t:aiesti fantastilistele snorgelduskohtadele ujusime vee alt sisse ka laguuni kus sees asus viimase peal ilus valge liivarand. Ema sa v6iksid omale veekindla kaamera osta. :)



Kuna eelarve on mul piiratud, siis kajaki rent tundus kallis ning otsustasime hotelli kaaslastega kohalik mehe paadi ehk bangka kasuks. V6tsime siis 2 ja 3 kohalise. Selline puukanuu, mida teevad veekindlaks m6lemil kyljel vette toetuvad bambused. Suprise suprise, nagu selgus, oli just sel p:aeval ysna tugev laine ja tuul ning lisaks olid need konkreetsed paadid ysna juhitamatud. Ilmselt ei ole need asjad nii odavad ilmaasjata. Igal juhul j6udsime vaevu esimesele saarele, v:aike bangka k:ais ymber 2 korda ja suure suutsime peaaegu randudes :ara uputada. Nalja kui palju. Tegime siis kiirelt plaanid ringi, et edasi ei eksploori aga chillime siin rannas, poisid l:ahevad pyyavad kala, snorgeldame jne. Kalalk:aigu tulemus oli see, et nad peaaegu uputasid selle asja uuesti :ara ning kaotasid :ara ka selle ainukese kala, mille nad olid s:o:odaks kaasa v6tnud. Kyll oli hea meel elusalt tagasi maale j6uda.
Meie bangka oli poole v:aiksem


Yks hommiku r6dul postkaarte kirjutades sain filipiinlaste p6hispordiala osaliseks, nimelt 6nnestus mul t:aiesti tasuta j:algida v:aikest kukev6itlust. :akki olid rannas 3 vana, k6igil kuked kaenlas, paitasid ja silusid neid seal natuke aega ja siis lasid neid omavahel seal kordam:o:oda kokku ja veitsa puseleda. Uskumatu kuidas yks v:aga rahulik kukk, :akki teist kukke n:ahes harja turri ajab ja v6itlusse asub. 6nneks v:aga pikalt nad neil puseleda ei lasknud ja p:aris veri ei hakkanud lendama. Aga kukked on siin maal igal pool au sees ja ilusti kenasti toidetud ja l:aikivad. Hommikuti kirevad kyll kui p6rgulised, aga kuna on kulla hinnas, siis odavam on k6rvatropid osta kui neid maha lasta. :)

Ok, kes toob rummi. minu poolt v:aike kookosp:ahkel



V:aike tuunikala l6unaks. Don on kindlasti k6ige toredam filipino keda ma kohanud olen, ning kui keegi peaks siia juhtuma, sisi soovitan kindlasti temaga tuurile minna.



P:aikseloojang El Nidos.



Aga varsti j:alle. Ning Siim minu klaas on alati pool t:ais, mitte pool tyhi. Arva parem kus ma v6iks olla. Aga edasised plaanid on pigem tuulepoolsed. Aga paar toredat ideed on veel varuks.

4 comments:

  1. Liisu, mis nüüd juhtus, miks sa Vietnamis oled? Kas vana arm ei roosteta? Vilipiinis sai tuul otsa?
    Oodaooda, see Sahara ja mulgikapsad. Ja nüüd Vietnam?!?! Nii, sa läksid jõuluks juba Mui Ne'sse Indreku (Baiba969@gmail.com) juurde, Sahara oleks sel juhul White sand dunes!!! Õige?
    =o)

    ReplyDelete
  2. Kes on Indrek? Tervitusi Jormale ja teistele keda tunnen ja veel ei ole au tunda kui nendega koos oled?
    Enn saatis sulle ka tervitusi ja kallistused
    Kät

    ReplyDelete
  3. Hola Liisbet, que tal? Mamotška muretseb, et ei kirjuta ja ei anna märku...
    Ma tahtsin lihtsalt snovom godom soovida! Väike tarkusetera ka uude aastasse: kui ikka oled kaelani pasas siis ära pead norgu lase! Kätule ja Valdekule ka head lõppu ja uue algust! Kätu, tulen uuel aastal Teie kohvri ja Hispaania veiniga külla! Siim

    ReplyDelete
  4. hääd uut kallis liisu. kas sina saatsid smsi mingilt 56 numbrilt? me siin arutlesime, aga kuna rohkem liise meil pähe hetkel ei tule kui ainult reisisell liis, siis täname sind smsi eest. ja kogu meie suur muraste famiilja tervitab sind uue aasta puhul ja ootab juba külla ühte uut hõrgutist maitsma...kalllikalli

    ReplyDelete